CIASTO COCA-COLA

Dodał M.B.

Kwiecień 9, 2017

Instrukcja

1Mąkę, cukier, sodę i sól dobrze wymieszać. W garnku z grubym dnem podgrzewać na wolnym ogniu masło, coca colę i kakao, Nie gotować. W osobnym naczyniu dobrze roztrzepać jajko z maślanką i cukrem waniliowym.

2 W mące utworzyć wgłębienie na środku i mieszając powoli wlewać masę z coca colą. Mieszać do połączenia się składników. Następnie dodać masę z maślanką i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do gorącej formy i piec przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostawić w formie na 15 minut, po czym delikatnie przełożyć je na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

3Serek mascarpone krótko zmiksować z kremówką, następnie dodać cukier i cukier waniliowy wymieszany ze śmietan-fixem. Miksować do uzyskania gęstego kremu.

4Wierzch ciasta odciąć i rozkruszyć. Ciasto przekroić na dwie równe części. Pierwszą z nich ułożyć w tortownicy, rozsmarować na niej cały krem i przykryć drugą częścią ciasta.

5Przygotować polewę. Masło, coca colę i cukier podgrzewać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Nie gotować. Dodać kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Ciepłą polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta i obficie posypać okruszkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

Składniki

Ciasto:

(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)

200g mąki tortowej

250g drobnego cukru

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

1 duże jajko

125ml maślanki

175ml Coca Coli

1 łyżeczka cukru waniliowego

125g masła

2 łyżki ciemnego kakao

Krem:

250g serka mascarpone (schłodzonego)

180g śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 śmietan-fix

Polewa:

60g masła

2 łyżki Coca Coli

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka ciemnego kakao

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola są wymagane do przesłania recenzji.

*