2Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki
3Mięso umyć, zdjąć błonę, obłożyć warzywami i cytrynami, pozostawić w lodówce na 24 h
4Następnie zalać wodą i winem, dodać przyprawy, ugotować na małym ogniu pod przykryciem
5Po ugutowaniu mięso wystudzić w wywarze, wyjąć, pokroić ukośnie na porcje, ułożyć na półmisku
6Sos przecedzić i 1 szklankę wywaru, wymieszać z żółtkami, solą i pieprzem
7Naczynie z tym sosem wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać sos na parze aż zgęstnieje, po czym zdjąć z ognia i wlać cienkim strumieniem oliwę, ciągle mieszając
8Doprawić do smaku, polać mięso i udekorować
Ingredients
50 dag cielęciny bez kości
5 dag marchwi
5 dag selera
5 dag pietruszki
15 dag cytryny
szklanka wody
szklanka białego wina wytrawnego
2-3 żółtka
3-4 łyżki oleju lub oliwy
sól. pieprz, cukier, jałowiec, tymianek, goździki, ziele angielskie i sok cytrynowy do smaku