Cielęcina „a la łosoś”

By admin  

7 kwietnia, 2017

  • Yields: 4 porcje

Directions

1Warzywa umyć, obrać, pokroić w paseczki

2Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki

3Mięso umyć, zdjąć błonę, obłożyć warzywami i cytrynami, pozostawić w lodówce na 24 h

4Następnie zalać wodą i winem, dodać przyprawy, ugotować na małym ogniu pod przykryciem

5Po ugutowaniu mięso wystudzić w wywarze, wyjąć, pokroić ukośnie na porcje, ułożyć na półmisku

6Sos przecedzić i 1 szklankę wywaru, wymieszać z żółtkami, solą i pieprzem

7Naczynie z tym sosem wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać sos na parze aż zgęstnieje, po czym zdjąć z ognia i wlać cienkim strumieniem oliwę, ciągle mieszając

8Doprawić do smaku, polać mięso i udekorować

Ingredients

50 dag cielęciny bez kości

5 dag marchwi

5 dag selera

5 dag pietruszki

15 dag cytryny

szklanka wody

szklanka białego wina wytrawnego

2-3 żółtka

3-4 łyżki oleju lub oliwy

sól. pieprz, cukier, jałowiec, tymianek, goździki, ziele angielskie i sok cytrynowy do smaku

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

*