Antrykot “a la Robert”

By admin  

9 kwietnia, 2017

  • Prep: 2 hrs
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 4 porcje

Directions

1Mięso umyć, odciąć kość grzbietową, pozostawiając kości żebrowe pokroić w poprzek włókien na 4 plastry grubości 2cm, lekko rozklepać tłuczkiem lekko zwilżonym wodą, posypać przyprawami i pozostawić w lodówce na 2 h

2Następnie posypać mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz zrumienić z obu stron następnie dosmażyć kilka minut na małym ogniu tak aby mięso w środku było różowe

3Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki

4Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, włożyć grzyby i dusić na małym ogniu często mieszając

5Następnie połączyć ze śmietaną, chrzanem, posiekaną natką pietruszki oraz zmieloną papryką

6Zalać antrykoty i dusić kilka minut, doprawić do smaku

7Podawać z ziemniakami sałatą zieloną

Ingredients

80 dag antrykotu

2 dag mąki

tłuszcz (smalec, olej)

40 dag świeżych grzybów

1-2 cebule

1/2 szklanki śmietany

2 łyżki tartego chrzanu

natka pietruszki

2 strąki papryki konserwowej

sól i pieprz do smaku

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

*