1Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą)i pozostawić na 24 h, obracając od czasu do czasu, mięso ze starych sztuk trzymamy w marynacie 48 h
2Następnie wyjąć, posypać przyprawami i częścią mąki
3Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulą
4Skropić wodą , dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości
5Pod koniec duszenia dodać koncentratu pomidorowego i śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką
6Miękkie mięso wyjąć, pokroić w poprzek włókien na porcje, podać doprawione sosem (z duszenia)
7Podawać z ziemniakami, szpinakiem i surówkami
Ingredients
60 dag szynki lub łopatkibez kości
marynata do mięsa
2 łyżeczki mąki
3-4 łyżki tłuszczu (smalec)
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz, jałowiec,liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, czosnek i przyprawa do zup do smaku